Niko Schakelmateriaal

Niko Schakelmateriaal

Niko Schakelmateriaal

Niko Schakelmateriaal is zowel stijlvol als functioneel. Door de vele verschillende afwerk mogelijkheden past het Niko schakelmateriaal in elke setting. Niko is ook reeds 50 jaar actief in het produceren van schakelmateriaal. Door hun Belgische makelij leveren zij enkel de beste producten en een uitermate dienst na verkoop.

Informatie over het Niko schakelmateriaal

Het Niko schakelmateriaal wordt gebruikt voor het inbouwen van schakelaars en stopcontacten in de muur.

Deze kunnen afgewerkt worden in verschillende kleuren en vormen een compleet overzicht van de kleuren en afwerkingen vindt u hier.

Niko afdekplaten

Echter zijn er verschillende schakelaars en hieronder leggen we stap voor stap uit welke schakelaar u waar dient te gebruiken.

Enkelpolige Schakelaar

Enkelpolige schakelaar

Met een enkelpolige schakelaar bedien je vanop 1 plaats , 1 lamp of lampengroep.

Kortom de ideale schakelaar voor ruimten in uw huis die slechts 1 toegang hebben en enkel aan die toegang moeten bediend worden.

De meest gebruikte plaatsen van de enkelpolige schakelaar zijn bvb: berging, toilet, kelder,…
Opgelet volgens het Arei mag er geen enkelpolige schakelaar gebruikt worden in vochtige ruimten, hiervoor is een dubbelpolige schakelaar verplicht.

Dubbelpolige Schakelaar

Dubbelpolige schakelaar met schroefklemmen

Een Dubbelpolige schakelaar is een schakelaar met vier contacten, namelijk L1, 1 ,L2 & 2. Afhankelijk van de stand van de schakelaar is L1 met 1 & L2 met 2 verbonden of geopend. Met een dubbelpolige schakelaar worden dus alle stroomvoerende geleiders onderbroken aan de schakelaars waardoor de verbruikers geheel spanningsloos worden.

De dubbelpolige schakelaar kan aangekocht worden in 2 mogelijkheden. deze bestaan in zowel schroefklemmen als steekklemmen voor de montage van de draden in de schakelaar. De afwerking kan in verschillende kleuren.

Serie Schakelaar

Niko Schakelmateriaal - Zelfbouw Pieters

Een Serieschakelaar is een schakelaar met drie contacten, namelijk één moedercontact (L) en twee enkelpolige contacten (1 en 2). Met de serieschakelaar kan u vanop 1 plaats 2 lampen of lampengroepen bedienen. Hierdoor heeft deze schakelaar dus 2 bedieningsknoppen.

De Serie schakelaar kan aangekocht worden in 2 mogelijkheden voor het bevestigen van de draden. Deze bestaan in zowel schroefklemmen als steekklemmen voor de montage van de draden in de schakelaar. De afwerking kan in verschillende kleuren.

 

Wisselschakelaar

Wisselschakelaar 170-01600

Een wisselschakelaar is een schakelaar met drie contacten, namelijk één moedercontact (L) en twee wisselcontacten (1 en 2). Afhankelijk van de stand van de schakelaar is L met 1 ofwel met 2 verbonden. Met een wisselschakelaar kan een stroomkring worden geopend, terwijl een andere wordt gesloten.

Hierdoor als de wisselschakelaars met elkaar verbonden worden kan de verbruiker vanop 2 plaatsen bediend worden.

Kruisschakelaar

Niko Schakelmateriaal - Zelfbouw Pieters

Een kruisschakelaar is een schakelaar met vier contacten en kan enkel gebruikt worden in samenwerking met 2 wisselschakelaars.
met een kruisschakelaar in combinatie met 2 wisselschakelaars kan u het licht op meerdere plaatsen aan en uitschakelen.

De schakelaar heeft 4 aansluitklemmen: ☆, ★ , ⇧ ,⬆. Op de ☆ & ★ worden de 2 draden geplaatst van de ene wisselschakelaar, op de ⇧ &⬆ komen de draden die naar de andere wisselschakelaar.
Indien het op meer plaatsen bediend dient te worden dienen de ☆ & ★klem van de eerste kruisschakelaar verbonden te worden met de ⇧ & ⬆ klemmen.

Hierdoor zit(ten) de kruisschakelaar(s) met 2 wisselschakelaars verbonden worden kan de verbruiker vanop 3 of meer plaatsen bediend worden.

Drukknop

Niko Schakelmateriaal - Zelfbouw Pieters

Een drukkknop  heeft 3 klemmen een L klem, 1 klem en een 0 klem. Daardoor kan je deze drukknop zowel als een maak contact aansluiten of een verbreek contact aansluiten .

 • Een maak contact houd in dat je de kring gaat sluiten als je op de drukknop blijft duwen. Een verbreek contact houd in dat als je op de drukknop duwt de kring wordt onderbroken.

Een drukknop wordt altijd gebruikt in de toepassing voor het aansturen van diverse relais

Dimmer

universele draaiknopdimmer met CAB-ontstoring

Een Dimmer is een schakelaar met vier contacten, namelijk twee voedingscontacten (L & N) en 1 schakeldraad naar de verbruiker & 1 contact om uw dimmer te kunnen bedienen vanop meerdere plaatsen. Afhankelijk van de stand van de schakelaar kan u de lichtsterkte regelen van uw lampen. De dimmer is instelbaar voor het type lampen dat u wenst te dimmen. Ook heeft u verschillende uitvoeringen zoals een draaiknop of het uitzicht van een standaar schakelaar.

De afwerking van de dimmer kan u compleet configureren naar uw eigen voorkeur.

Stopcontact

stopcontact met penaarde en kinderveiligheid, inbouwdiepte 28,5 mm
 

Een contactdoos, stopcontact, of in Vlaams dialect prise genoemd, is een aansluitpunt op het lichtnet voor afname van elektrische energie met behulp van een stekker of contactstop. Naast de hier behandelde contactdoos voor elektrische energie bestaan er ook andere gebruikstypen van contactdozen

de afwerking van het stopcontact kan u compleet configureren naar uw eigen voorkeuren.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping