Touchscreen

Beschrijving

Met dit touchscreen bedien je op een overzichtelijke manier de volledige Niko Home Control installatie vanop één centraal punt: verlichting schakelen en dimmen, temperatuur regelen, rolluiken en zonwering in de gewenste stand brengen, energieverbruik en toestand van de installatie monitoren … Dankzij een ingebouwde lichtsensor past de schermhelderheid zich aan het omgevingslicht aan.

Ook toegangscontrole is mogelijk dankzij de koppeling met de Niko Home Control videobuitenpost (zie Videobuitenpost). Zo kun je binnenkomende oproepen al dan niet beantwoorden en gemiste oproepen bekijken. Een feedbackled toont of je een oproep hebt gemist, ook wanneer het toestel in slaapstand staat.

Dit nieuwe touchscreen (550-20102) vervangt het touchscreen 2 (550-20101) volledig. In een bestaande Niko Home Control installatie kan het dit touchscreen zowel vervangen als aanvullen. Zijn bekabelde verbinding met het thuisnetwerk zorgt bovendien voor een permanente connectie. Let op: we raden aan om, naast smartphones en/of tablets, minstens één touchscreen te voorzien in elke installatie omdat een bekabeld toestel nu eenmaal betrouwbaarder is dan een mobiel toestel.

Opmerking: de software van het touchscreen kan zowel geupgraded als gedwowngraded worden. Hierdoor kan het touchscreen probleemloos ingezet worden in zowel Niko Home Control I- als een Niko Home Control II-installaties.

Overzicht

Touchscreen - Zelfbouw Pieters

Werking

Het startscherm toont een overzicht van geselecteerde bedieningen op een dashboard. De gebruiker beslist zelf welke ruimtes en welke bedieningen getoond worden op het dashboard van elk touchscreen. Zo worden enkel de functies of ruimtes getoond die relevant zijn voor dat bedienpunt. Hij maakt hiervoor touchscreenprofielen aan in het dashboard van de programmeersoftware (raadpleeg de Niko Home Control software guide op onze website voor meer informatie). Via de menustructuur aan de linkerzijde kan genavigeerd worden tussen:

• dashboard
  • bediening
  • energie
  • toegang
  • meldingen

Raadpleeg de Niko Home Control gebruikershandleiding voor meer informatie over elk van deze tabbladen.

Installatie

• Verbind het touchscreen met de RJ45-poort 1, 2 of 3 van de connected controller (of met een switch). Gebruik hiervoor een twisted pairkabel (bij voorkeur een afgeschermde FTP of STP). Zowel het touchscreen als de connected controller zijn voorzien van een RJ45-poort. Daarom moet je RJ45-connectoren op de kabel bevestigen om deze aan de ene kant met de connected controller te verbinden en aan de andere kant met het touchscreen.
  • Het touchscreen kan via Power over Ethernet (PoE) over dezelfde twisted pair-kabel van voeding worden voorzien, waarbij je gebruikmaakt van de Niko PoE-voeding (550-00502). Je kunt ook een aparte voedingskabel leggen die je verbindt met een aparte 24Vdc-voeding in de schakelkast. In dat geval heb je naast de twisted pair-kabel ook een 24V-voedingskabel nodig zoals een SVV, JYSTY of TPVF.

Aansluitschema’s

Touchscreen - Zelfbouw Pieters
Touchscreen - Zelfbouw Pieters

Afmetingen

Houd rekening met de afmetingen van de montagebeugel en het touchscreen in volgende afbeeldingen om te bepalen waar op de muur het touchscreen moet komen.

Touchscreen - Zelfbouw Pieters
  • Installeer het touchscreen:
    • op ooghoogte voor optimale zichtbaarheid (± 150 cm).
    • niet in direct zonlicht.
    • niet in de buurt van een haard, verwarming of andere warmtebron.
    • niet in vochtige ruimtes.
  • Monteer het tegen de muur op een standaard inbouwdoos van minimaal 40 mm diep.
  • Horizontaal moet het midden van de inbouwdoos minstens 130 mm verwijderd zijn van muren, deuren, etc.
  • Per installatie zijn in totaal tien touchscreens, smartphone- of pc-applicaties toegelaten.

Voor de pluggen boor je 40 mm diep met een boor (met een diameter van 6 mm). In hout heb je de pluggen niet nodig en is het boorgat maar 20 mm diep met een diameter van 3 mm.

Om het touchscreen te installeren:

1    Schroef de montageplaat tegen de muur. Gebruik de vier bijgeleverde schroeven en pluggen.

Touchscreen - Zelfbouw Pieters
  • Centreer de montageplaat ten opzichte van de inbouwdoos.
  • Monteer de montageplaat waterpas.
  • De oneffenheid van de muur mag maximaal 2 mm bedragen.

2    Sluit de bijgeleverde groene schroefconnector aan op de 24V-voedingskabel. Respecteer hierbij de polariteit zoals aangeduid op de achterzijde van het touchscreen.

• Als je met een PoE-voeding werkt, heb je geen aparte 24V-voedingskabel nodig.
  • Gebruik enkel een PoE-voeding van het type IEEE802.3af.
  • De bijgeleverde groene schroefconnector (24V-voeding) is geschikt voor een koperdoorsnede van maximaal 1,5 mm².

3    Bevestig een RJ45-connector op de twisted pair-kabel (UTP, STP of FTP) volgens T568B.

Touchscreen - Zelfbouw Pieters

4   Plaats de RJ45-connector en, indien aanwezig, de 24V-voedingskabel in het touchscreen.

Touchscreen - Zelfbouw Pieters

5    Hang het touchscreen aan de montageplaat en duw het in één vloeiende beweging tot tegen de muur.

Bevestig het touchscreen met bijgeleverde inbussleutel

Touchscreen - Zelfbouw Pieters

Het touchscreen programmeren

• Voeg het touchscreen toe in het dashboard van de programmeersoftware. Alle aangemaakte acties worden automatisch aan het touchscreen gekoppeld.
  • Geef in het touchsreenprofiel aan welke ruimtes je vanop dit touchscreen wilt bedienen.

Raadpleeg de Niko Home Control software guide op onze website voor meer informatie over het aanmaken van touchscreenprofielen.

Touchscreen - Zelfbouw Pieters

Ingebruikname

Het touchscreen is meteen operationeel na aansluiting. Je hoeft verder geen actie te ondernemen, tenzij je de melding krijgt dat een software update met USB-stick noodzakelijk is. Ga dan als volgt te werk:

1. Download de Niko Home Control touchscreen software 2.0 hier.
  2. Zet de software op een USB-stick.
  3. Steek de USB-stick in de poort onderaan het touchscreen.
  4. Volg de instructies op het touchscreen.

Latere updates zullen automatisch geïnstalleerd worden. Hiervoor heb je geen USB-stick meer nodig. Het touchscreen controleert elke dag of de software nog up-to-date is. Hiervoor is een actieve internetverbinding noodzakelijk.

Touchscreen - Zelfbouw Pieters

Het touchscreen onderhouden

Gebruik een zachte droge of licht vochtige doek om het touchscreen te reinigen. Gebruik geen detergenten of reinigingsmiddelen.

Problemen oplossen

ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Er verschijnt niets op het scherm.CommunicatiefoutControleer of netwerkcommunicatie mogelijk is tussen het touchscreen en de connected controller.
Je kunt de installatie niet bedienen.Reset het touchscreen.Druk de resetknop in met een opengevouwen paperclip. Je hoeft het touchscreen niet te demonteren.

Technische gegevens

Touchscreen

• voedingsspanning: 24 Vdc (± 10 %) (SVV, JYSTY, TPVF, etc.) of Power over Ethernet (PoE) (UTP, STP, FTP) (48 Vdc)
  • stroomverbruik: 500 mA (24 Vdc) of 250 mA (PoE 48 Vdc)
  • omgevingstemperatuur:
    • in werking: 0 - 40 °C
    • opslag en transport: -10 - 65 °C
  • snelheid ethernetverbinding: 10 - 100 Mbit/s
  • CE-gemarkeerd
  • afmetingen: 124 x 192 x 20 mm (HxBxD)
  • schermgrootte: 7”
  • schermresolutie: 1024 x 600
  • gewicht: 570 g (exclusief connectoren en schroeven)

PoE-voeding

• geschikt voor touchscreen (550-20102) en videobuitenpost (550-22001 en 550-22002)
  • type IEEE 802.3af
  • ingangsspanning: 96 - 264 Vac
  • uitgangsspanning: 48 V
  • uitgangsvermogen: 15,4 W
  • gegevens in via RJ45-poort
  • gegevens en voeding uit via RJ45-poort
  • indicatieleds:
    • led 1 (ON): groen bij correcte ingangsspanning
    • led 2 (FAULT): rood bij foutmelding
    • led 3 (CONNECT): groen bij correcte detectie en aansluiting
  • bedrijfstemperatuur: 0 - 40 °C
  • bewaartemperatuur: -25 - 65 °C
  • afmetingen: 36 x 65 x 140 mm (HxBxD)