Digitale potentiaalvrije sensormodule

Beschrijving

Met de digitale potentiaalvrije sensormodule sluit je drie sensoren aan op de Niko Home Control installatie. Deze sensoren moeten geschikt zijn voor toepassingen met zeer lage veiligheidsspanning (ZLVS). Voorbeelden zijn: schemerschakelaars, rookmelders, bewegingsmelders, deurcommunicatiesystemen of contacten van sloten, telefooninterfaces, alarminstallaties, etc.

Overzicht

Niko Home Control Potentiaalvrije Digitale Sensormodule – 550-00210
IndicatieOmschrijvingUitleg
A.Schroefklemmen 1-3Per schroefklem sluit je een NO-contact (normaal open)
of NPN-transistoruitgang van een sensor aan.
B.Schroefklem COMGemeenschappelijke aansluitklem
(common) waarmee je de massa van
de sensoren aansluit.
C.SchuifbrugHiermee verbind je een volgende
module waardoor de bus en de
voedingsspanning doorgegeven zijn.
D.KANAAL-ledsEén per kanaal. Licht op in TEST-mode
als het extern contact gesloten is.
E.Knoppen 1-3Hiermee simuleer je de activering van
een sensor.
F.ADDRESS-knop 1Hiermee geef je bij het
programmeren van de installatie het
unieke adres van de module door
tijdens de adresseringsfase.
G.STATUS-ledLicht op in TEST-mode als de module
correct aangesloten is en goed
functioneert. Als er een fout optreedt,
knippert de led om een foutcode
weer te geven.

Werking

Als een aangesloten sensor geactiveerd wordt, stuurt de module het adres door naar de controller die één of meerdere geprogrammeerde acties activeert.

Je kunt het contact tijdelijk manueel sluiten door de knop in te drukken om een bepaalde toestand te simuleren. Hierbij wordt de echte input gedurende twee minuten gedeactiveerd.

Installatie

56-01-002
  • De installatie mag niet onder netspanning staan.
  • De afstand tussen de sensoren en de module mag maximaal 50 m bedragen.
    • Je kunt maximaal drie sensoren per module aansluiten.
    • Gebruik enkel sensoren die geschikt zijn voor toepassingen met zeer lage veiligheidsspanning (ZLVS).
    • Als de sensor gevoed wordt met ZLVS (24 Vdc), mag je deze altijd gebruiken.
    • Als de sensor gevoed wordt met 230 Vac, moet hij een galvanisch gescheiden uitgang hebben (ZLVS) of moet je een tussenrelais gebruiken.

1    Klik de module op een DIN-rail. De module plaats je bij voorkeur op de bovenste rij in de schakelkast om de ZLVS-kabels gescheiden te houden van de 230V-kabels.

2    Sluit de sensoren via het NO-contact of de NPN-transistoruitgang aan op één van de schroefklemmen 1-3.

3    Sluit de massa van de sensoren aan op de gemeenschappelijke schroefklem COM.

4    Verbind de digitale potentiaalvrije sensormodule met de module ervoor. Schuif de schuifbrug van deze module naar rechts tot ze vastklikt in de digitale potentiaalvrije sensormodule. Hierdoor zijn de bus en de voedingsspanning doorgegeven.

Foutcodes

Als de module normaal functioneert, licht de STATUS-led enkel op in TEST-mode. Als er één of meerdere fouten optreden, gaat hij knipperen om de foutcode weer te geven van de fout met de hoogste prioriteit. Een overzicht van de foutcodes vind je in volgende tabel.

LEDACTIEFOUTMOGELIJKE OORZAKEN
STATUS-ledKnippert met één puls per twee seconden.SoftwarefoutVerkeerde softwareversie.*

*Download de laatste versie van de software op de
Niko website en voer een upgrade uit van de module.

Technische gegevens

• maximale afstand tussen sensoren en sensormodule: 50 m
  • 4 schroefklemmen voor 3 x 1,5 mm² of 2 x 2,5 mm² of 1 x 4 mm²