Zigbee®-netwerkprincipes

Beschrijving

Het Zigbee®-netwerk van Niko Home Control is een zogenoemd mesh-netwerk. De draadloze slimme hub (552-00001) is de mesh controller of het masterknooppunt en start de communicatie in het netwerk. In een Zigbee-netwerk wordt communicatie doorgestuurd door gevoede Zigbee-knooppunten.

De geconnecteerde wandcontactdoos of andere Zigbee-repeaters van derden die aangesloten zijn op de netspanning of een voeding werken in een Zigbee-netwerk als doorstuurknooppunten (repeaters).

Zigbee-apparaten met een batterij of met zogenoemde 'energy harvesting', zoals de draadloze bewegingsmelder van Zigbee, werken niet als repeaters in een Zigbee-netwerk. Die werken enkel als ontvangknooppunten (receivers) en kunnen niet gebruikt worden om het netwerk uit te breiden.

Zigbee®-Netwerkprincipes - Zelfbouw Pieters
rood knooppuntmasterdraadloze slimme hub
groen knooppuntrepeatergeconnecteerde wandcontactdoosZigbee-repeaters van derden
beigereceiverdraadloze bewegingssensor van Zigbee®

Beveiligingsstandaard van Zigbee®

Tijdens het installeren van een Zigbee apparaat in je Niko Home Control installatie verstuurt het Zigbee apparaat zijn encryptiesleutel naar de draadloze slimme hub, en de draadloze slimme hub verstuurt de beveiligingssleutel naar de connecterende apparaten om de twee te koppelen en een beveiligde dataverbinding op te zetten.

Voor de instelling van een Zigbee netwerk in Niko Home Control wordt de encryptiesleutel van het nieuwe apparaat automatisch naar de draadloze slimme hub verzonden.

Op de voorkant van alle Zigbee apparaten voor Niko Home Control vind je een Zigbee installatiecode. Deze installatiecode heb je niet nodig om het apparaat toe te voegen aan je Niko Home Control installatie.

Zigbee®-Netwerkprincipes - Zelfbouw Pieters
Zigbee®-Netwerkprincipes - Zelfbouw Pieters

Een Zigbee®-netwerk uitbreiden

Om je Zigbee-netwerk uit te breiden, plaats je de repeaters max. 10 m van elkaar (binnenshuis).

Om je netwerk redundanter te maken, plaats je meerdere repeaters binnen een afstand van 10 m van elkaar. Wanneer een repeater niet werkt, leidt het Zigbee-netwerk de communicatie om naar andere repeaters om het einde van het netwerk te bereiken.

Een Zigbee®-apparaat toevoegen aan een Niko Home Control installatie

1. Installeer de draadloze slimme hub als volgt:
    1. Plaats de draadloze slimme hub op een centrale plaats, zodat alle te verbinden Zigbee-apparaten binnen bereik zijn. Doe dit om te vermijden dat te veel knooppunten naar het verste Zigbee-apparaat moeten gaan.
    2. Zorg ervoor dat de draadloze slimme hub niet wordt omringd door of dicht bij metalen voorwerpen staat (bv. metalen kast, plank, metalen constructie, grote metalen huishoudtoestellen, ...).
    3. Zorg ervoor dat de draadloze slimme hub minstens 5 m verwijderd is van andere draadloze apparaten (bv. wifi-routers, Bluetooth®-apparaten, DECT-telefoons, babyphones, draadloze speakers, ...) of toestellen die RF-communicatie verstoren, zoals magnetrons of grote watertanks/aquariums.
  2. Installeer alle andere Zigbee-apparaten volgens de hierboven beschreven Zigbee-netwerkprincipes.
  3. Adresseer de Zigbee-apparaten met de Niko Home Control programmeersoftware of de Niko Home app. Zorg er bij het adresseren altijd voor dat het volgende te adresseren apparaat zich het dichtst bevindt bij reeds geadresseerde en gevoede apparaten. Mogelijke gaten in je Zigbee-netwerk, alsook netwerkredundantie (faalveiliger), kunnen opgelost worden door op die plaatsen extra geconnecteerde wandcontactdozen of Zigbee-repeaters van derden toe te voegen.
Zigbee®-Netwerkprincipes - Zelfbouw PietersZigbee®-Netwerkprincipes - Zelfbouw Pieters

Signaalsterkte

De werking van toestellen met een afstandsbediening, zoals een tv of video- en audioapparatuur, wordt niet verstoord door een Zigbee-apparaat. Het bereik in huis is ongeveer ± 10 m. In de open ruimte wordt een bereik van 30 m gehaald. Het bereik van het Zigbee-apparaat is afhankelijk van de in de woning gebruikte materialen.

Zigbee®-Netwerkprincipes - Zelfbouw Pieters

Gekende beperkingen

Max. aantal Zigbee-apparaten per installatie50
Max. aantal geconnecteerde wandcontactdozen per installatie25
Max. afstand tussen twee Zigbee-apparaten10 m
Max. zendbereik10 m binnenshuis