Hieronder vindt u de kenmerken van een dubbelpolige schakelaar
Opgelet volgens het Arei moet er een dubbelpolige schakelaar gebruikt worden in vochtige ruimten, voor droge ruimtes verwijzen wij je graag door naar een Enkelpolige schakelaar.
Ontdek hoe je zelf een Niko enkelpolige schakelaar vervangt. Het is kinderspel en je bespaart ermee
https://youtube.com/watch?v=aHFREVH0tyE%3Ffeature%3DoembedBenodigdheden:
* Opgelet! De draadsectie is afhankelijk van de kring waarbij deze word geplaatst.
Alle info over draadsecties vindt u hier
L = FASE (alle kleuren behalve blauw of groen/geel)
N= Nulgeleider (blauw)
AARDING (groen/geel)
Niko enkelpolige schakelaar zelf aansluiten? met onderstaande tips & tricks doet u dit volledig zelf, zonder hulp van een elektricien.
Total Time: 20 minutes
Schakel altijd als eerst de stroom uit! Schakel de groep uit voor het gebied waarin je aan het werk bent. Weet je niet zeker welke groep dit is? Schakel dan alle groepen één voor één uit om hier achter te komen.
Verbind de toekomende blauwe draad (nuldraad) en de vertrekkende blauwe draad naar de lamp met elkaar door middel van draad-verbindingsklem.
Sluit de toekomende bruine (fasedraad) of zwarte (schakeldraad) aan op de schroef L.
Verbind tenslotte ook de geel/groene draden (aardingsdraad) met elkaar door middel van draad-verbindingsklem.
De bruine (fasedraad) of bij voorkeur de zwarte (schakeldraad) naar de lamp toe, sluit je aan op de schroef die nog vrij is, 1.
Monteer de schakelaar door middel van de schroefklemmen vast in de inbouwpot
Estimated Cost: Array EUR
Supply:
Tools:
Materials: Niko Enkelpolige Schakelaar
Een enkelvoudige druktoets met lens biedt je de mogelijkheid om een ledmodule achter de afwerking te plaatsen zodat je kan zien dat het licht al dan niet ingeschakeld is. Een afwerkingsset in een kleur en lampje naar keuze moet afzonderlijk besteld worden.
Een controlelamp aansluiten op een dubbelpolige schakelaar is heel eenvoudig. Door het lampje op de schakelaar te schuiven (type foto hiernaast) en de verbinding te maken tussen het 1 & 2 contact.
Een oriëntatielampje is een lampje dat in de dubbelpolige schakelaar gemonteerd wordt, dat steeds blijft branden. Hierdoor weet u altijd waar de schakelaar zich bevindt in het donker.
Concreet wordt dit lampje over de L1 klem en de L2 klem geplaatst. Dit zorgt ervoor dat deze lamp steeds blijft branden.
Deze toepassing komt niet veel voor in de elektrotechniek maar in principe is dit perfect mogelijk.
Bij het gebruik van een dubbelpolige schakelaar als enkelpolige schakelaar dient u de toekomende bruine of zwarte draad op de L1 klem aan te sluiten, de vertrekkende draad die naar de lamp gaat plaatst u op klem 1.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
Een dubbelpolige schakelaar onderbreekt tegelijkertijd de fasedraad en nuldraad. Hierdoor wordt het gehele elektrische circuit spanningsloos gemaakt en wordt extra veiligheid gegarandeerd.