Hieronder vindt u de kenmerken van een wisselschakelaar
Opgelet volgens het Arei mag er geen enkelpolige onderbreking gebruikt worden in vochtige ruimten, hiervoor verwijzen wij u graag door naar een dubbelpolige wisselschakelaar.
[rank_math_rich_snippet id="s-5fb127cb7d055"]
Benodigdheden:
* Opgelet! De draadsectie is afhankelijk van de kring waarbij deze word geplaatst.
Alle info over draadsecties vindt u hier
Een enkelvoudige druktoets met lens biedt je de mogelijkheid om een ledmodule achter de afwerking te plaatsen zodat je kan zien dat het licht al dan niet ingeschakeld is. Een afwerkingsset in een kleur en lampje naar keuze moet afzonderlijk besteld worden.
Een controlelamp aansluiten op een Wissel schakelaar is heel eenvoudig. Door het lampje op de schakelaar te schuiven (type foto hiernaast) en de verbinding te maken tussen L1 & het 1 contact.
Een oriëntatielampje is een lampje in de enkelpolige schakelaar dat steeds blijft branden. Hierdoor weet u altijd waar de schakelaar zich bevindt in het donker.
Bij deze aansluitwijze dient een wisselschakelaar geplaatst te worden met een extra klem. (of wordt het mee in de draadverbindingsklem geplaatst van de blauwe draad)
Concreet wordt dit lampje over de L1 klem en de N pool (blauw) geplaatst. Dit zorgt ervoor dat deze lamp steeds blijft branden.
Deze toepassing komt relatief veel voor in de elektrotechniek.
Bij het gebruik van een wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar dient u de toekomende bruine of zwarte draad (fasedraad) op de L1 klem aan te sluiten, de vertrekkende draad die naar de lamp gaat plaatst u op klem 1.
Een wisselschakelaar kan je ervoor zorgen dat je een bewegingsmelder overbrugt dat de lamp altijd brandt wanneer de schakelaar in de juiste positie staat.